Houtsoorten

Houtsoorten

VOLKUNSTSTOF:

De HPL-gevelplaat of volkunststofplaat van 6 mm dik is een duurzaam materiaal die heel vaak gebruikt wordt in architecturale toepassingen.

De hoge technische prestaties van HPL maken dit materiaal bijzonder geschikt voor buitentoepassingen.

Het zorgt er tevens voor dat u modern tuinhuis bestand is tegen licht, sterke temperaatuurswisselingen en andere weersinvloeden.

Deze type platen worden vaak gebruikt als geventileerd gevelstysteem. Bovendien is het gebruikte mateiraal 100% recycleerbaar, dus uiterst milieuvriendelijk.

Dit materiaal, conform de Europese norm EN438 en houder van het CE-kwaliteitslabel, vormt dus een uitstekend alternatief voor de traditionele materialen.

WPC (Wood Plastic Composiet):

een geperst materiaal bestaande uit Hout en thermoplastische kunststof (polymeer). Het werd ontwikkeld met als doel het esthetische karakter van hout te verenigen

met de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof en heeft dezelfde duurzaamheid als kunststof en is zeer geschikt voor buitentoepassingen.

Dit materiaal is 100% recycleerbaar, waterbestendigd en zeer bestand tegen insecten en schimmels.

De planken zijn geborsteld waardoor de oppervlakte een niet-glanzende structuur krijgt.

Dit zorgt niet alleenvoor een luxueuze, natuurlijke en warme uitstraling, maar ook algen krijgen minder kans om zicht te hechten aan dit materiaal. 

Aangezien WPC voor een groot deel uit hout bestaat, kan er bij extreme temperatuursverschillen wel een kleine uitzetting of inkrimping voorkomen.


THERMOWOOD:

Thermowod is Europees vurenhoute of ayous dat langdurig verhit wordt in een speciale oven.

Hierdoor verandert de structuur en verbetert de duurzaamheid en de vormvastheid van het hout. het hout wordt beter bestand tegen vocht, schimmels en weersinvloed

Door dit verhittingsproces krijgt het hout die specifieke mooie donkerbruine kleur.

Thermowood vereist zeer weinig onderhoud. Indien het oppervlak vuil is, volstaat een reiniging met water en eventueel een zachte zeep.

Thermowood hoef je niet noodzakelijk te schilderen maar het zal wel na een tijdje vergrijzen.

Wannneer je donkere kleur wil behouden, is het aanbrengen van een beits of olie op terpentine basis wel noodzakelijk.

Thermowood is een goede vervanging voor exotische hadhout omdat het uit duurzaam beheerde bossen komt uit het noorden van Europa.

Dit hout is dus niet enkel duurzaam, maar ook ecologisch verantwoord.

Het verhittingsproces zorgt wel voor een geringere buigsterkte. Hou hier rekening mee tijdens de plaatsing.


ZACHT HOUT:

Noords hout:

Hout uit het Hoge Noorden, afkomstig uit Noord- Scandinavië en Noord- Siberië. 

Het is een levende materie die bij wisselend weer uizet en krimpt. Zo ontstaan er barten en scheuren die het hout een natuurlijke charme geven.

De kwaliteit vermindert absoluut niet.

HARDHOUT

Iroko:

Duurzaam West-Afrikaans hout. De houtstructuur is vrij gelijkmatig, met een matige fijne nerf.

Iroko heeft een rechte draad tot kruisdraad en in en zeldzaam geval een golvende draad. (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II). 

Originele kleur: geel-oranje, licht tot middenbruin.

Iroko heeft knopen en vergrijst gelijkmatig met de tijd onder invloed van het zonlicht.

Indien u de oorspronkelijke kleur wenst te behouden, dient u deze te behandelen met houtolie. Deze is verkrijgen in uw verfwinkel.


Padoek:

Zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel hout uit Midden- en West-Afrika. De nerf is matig fijn en soms komt er kruisdraad voor.

Maar meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur. Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I).

Orginele kleur: koraalrood tot paarsbruin. Padoek heeft geen knopen en vergrijst met de tijd onder invloed van het zonlicht.

Indien u de oorspronkelijke kleur wenst te behouden, dient u deze te behandelen met houtolie. Deze is verkrijgen in uw verfwinkel.*bron: catalogus tunhout/tuinhuizen - Exterior Living*

Eigenschappen van hout


Hout leeft! Dat wil zeggen dat het ondanks zijn topkwaliteit zich toch moet aanpassen aan schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Hout krimpt en zwelt onder invloed van het klimaat, wat voor tijdelijke vervormingen kan zorgen. Hierdoor kunnen barsten en scheuren ontstaan en kan ook de kleur veranderen, maar deze beïnvloeden de sterkte zeker niet.

Dit zijn net de typische kenmerken die het natuurlijke karakter van hout bepalen.

Een bewuste keuze die je maakt als je kiest voor de authenciteit van hout.


ONDERHOUD


De blootstelling aan zon, regen en wind zal de kleur geleidelijk doen vergrijzen en het oppervlak ruwer maken.

Daarom raden we je aan om je hout regelmatig te behandelen met een houtolie of beits. Zo bescherm je je product tegen vlekken en rm je het verruwingsproces af.

Doe dit zo spoedig mogelijk om de warme uitstraling van je product niet verliezen. Zorg er alleszins voor dat onbehandeld hout niet in aanraking komt met vocht.

Onze houtproducten regelmatig even opschuren en met een olie inwrijven zorgt er voor dat je en lange tijd van je product kan genieten.


DRUKGEÏMPREGNEERD


Ook Exterior Living zorgt voor een eerste bescherming tegen de gure weersinvloeden. Ze impregneren het hout in eigen beheer om het beter te beschermen tegen schimmels, verrotting en insecten. Door dit verduurzamingsproces krijgt geïmpregneerd hout die typerende zoutgroene kleur. Het Noords hout dat ze gebruiken is bijzonder geschikt om te impregneren.

Om de kwaliteiet van drukgeÏmpregnatie klasse 4 te behoren mogen drukgeïmpregneerde producten niet verzaagd worden.


TYPES


- Vierkanthout is verzaagd hout dat vervolgens gedroogd wordt en daarna geschaafd. Het oppervlak is glad maar kan lichte scheuren vertonen.

- Rondhout wordt uit een volle stam gefreesd en door dat droogproces ontstaan er lengtescheuren en een ruwer oppervlak. De barsten lopen niet door de kern waardoor de sterkte niet beïnvloed wordt.

- Gelamelleerd hout bestaat uit houten lamellen die boven elkaar verlijmd worden. De lamellen worden bekomen door verschillende planken aan elkaar te lijmen. De verbinding tussen de lamellen wordt tot stand gebracht door lijmen waarvan de mechanische eigenschappen minstens gelijk zijn aan die van houten lamellen, zodat het geheel zich gedraagt als één massief stuk. Dit proces creëert een extra stevige balk wat ideaal is bij grotere en zwaardere constructies.